Elektronski viri in povezave

1. Dostop z računalnikov v knjižnici

Dostop do naslednjih elektronskih virov je mogoč samo preko računalnikov knjižnice. Za dostop vprašajte pri izposojevalnem pultu, nato vam bomo na računalniku vnesli geslo za dostop.

2. Izbrani prostodostopni elektronski viri

Na portalu Zgodovina Slovenije najdete, z urejenimi avtorskimi pravicami, prosto dostopne marsikatere publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri. Gradivo je primerno za raziskovalce, študente, učence in vse ljubitelje zgodovine.

3. Elektronski viri

Oddaljen dostop z geslom Moja knjižnica

Portal IUS-INFO je najsodobnejši portal z največjo zbirko pravnih informacij v Sloveniji. Portal omogoča uporabnikom enostaven in hiter dostop do zanesljivih in celovitih pravnih in poslovnih vsebin, obogatenih z dodatnimi informacijami in funkcionalnostmi.

Največja prednost portala IUS-INFO je njegova enostavna uporaba, ki jo zagotavlja medsebojna povezanost vseh dokumentov.

Portal IUS-INFO je sestavljen iz treh glavnih vsebinskih sklopov; zakonodaje, sodne prakse in pravne literature. Vsebine so enotno urejene po ključnih predpisih, ki obravnavajo strokovna vprašanja, obenem pa so vsi dokumenti medsebojno povezani z drugimi sorodnimi dokumenti, strokovnimi članki, obrazci in pripomočki.

Portal FinD–INFO povezuje zbirke obsežnih strokovnih vsebin, podatkov, obrazcev in pripomočkov s področij financ, davkov in računovodstva. Portal temelji na preizkušeni tehnologiji portala IUS-INFO, ki zagotavlja uporabnikom kakovostne, strokovne in ažurne dokumente ter informacije.

Največja prednost portala FinD-INFO je njegova enostavna uporaba, ki jo zagotavlja medsebojna povezanostvseh tekoče posodobljenih dokumentov.​

Tax-Fin-Lex vsebine omogočajo dostop do vseh dokumentov portala v davčnem delu (TAX), v računovodsko-finančnem (FIN) in pravnem (LEX) podatkovnem področju.

Encyclopedia Britannica je najstarejša (od leta 1771) angleška enciklopedija in sodi med najboljše in najbolj uporabljene splošne enciklopedije v svetu.

Encyclopedia Britannica Public Library Edition je namenjena vsem uporabnikom Obalno-kraških splošnih knjižnic, od osnovnošolcev do starejših. Posameznim skupinam (odraslim, študentom in otrokom) sta prilagojena tako iskalnik, kot tudi vsebine. Vsebuje več kot 29.000 slik, preko 1.700 animacij, video in avdio posnetkov, članke najboljših časnikov in strokovnih revij (zagotavljata jih ponudnika EBSCO in Proquest), priporočenih spletnih mest in vsebin, novic, biografij itd, znana pa je tudi po bogati zbirki svetovnih zemljevidov v sklopu Svetovnega atlasa (World Atlas).

Vabimo vas k uporabi Encyclopedie Britannice Public Library Edition.

Še prej se lahko preizkustite na spletnem izobraževalnem tečaju, namenjenem učenju uporabe Encyclopedie Britannice. Povezava na spletni tečaj.

Zbirka je dostopna v naših knjižnicah in preko dostopa na daljavo (od doma, šole ipd.).
Do enciklopedije lahko dostopate z vnosom številke vaše članske izkaznice in gesla, ki se uporablja za cobiss-ovo storitev “Moja knjižnica” na naslednji povezavi:

EBSCO host nudi dostop do velikega števila tekstovnih in bibliografskih zbirk podatkov: Academic Search Elite, Business Source Premier, MasterFILE Premier, Newspaper Source, MEDLINE. Vključuje celotne tekste skoraj 3000 mednarodnih časnikov ter abstrakte in indekse 5000 periodičnih publikacij. Pokriva področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti…

Navodila za uporabo podatkovne zbirke EBSCO Host

EBSCO host eBooks

Izposoja e-knjig na EBSCOhost-u

Naši uporabniki lahko preko te povezave izbirajo med skoraj 27.000 skrbno izbranimi e-knjigami v angleškem jeziku iz različnih področij: leposlovja in neleposlovja za otroke in mladostnike, leposlovja za odrasle, umetnosti in arhitekture, biografij in spominov, poslovanja in gospodarstva, računalništva, izobraževanja, inženiringa in tehnologije, zdravja in medicine, filozofije, zgodovine, ipd.). Do zbirke e-knjig bodo seveda lahko dostopali iz prostorov naših knjižnic ali preko oddaljenega dostopa (od doma, iz šole ipd.).

Navodila za uporabo e-knjig

Ebonitete.si je najsodobnejša aplikacija za popoln pregled več kot 200.000 slovenskih podjetij. Tu lahko pridobite splošne, računovodske in ostale finančne podatke o poslovanju, ki so potrebne za učinkovito sprejemanje odločitev in obvladovanje tveganj, predvsem na področju nabave, prodaje, financ, računovodstva in kontrolinga. Podatki so primerni za poglobljene analize in študije (predvsem modul STATISTIKA dejavnosti), ter prav tako za iskanje novih zaposlitvenih priložnosti.

logo sskj

Slovar slovenskega knjižnega jezika prikazuje bogastvo našega besedja iz doslej najdaljšega obdobja v zgodovini slovenskega jezika, namreč od druge polovice 19. stoletja do leta 2013, torej od Avstro-Ogrske pa do danes.

Starejše gradivo temelji predvsem na slovenskih klasikih, novo gradivo, pri dodajanju katerega je bil ključen nabor besedja iz Slovarja novejšega besedja slovenskega jezika, pa je bilo zbrano s pomočjo elektronskih besedilnih zbirk in drugih gradivnih virov.

 

E-REVIJE IN ČASOPISI

Do vašega priljubljenega časopisa ali revije vas danes loči le še klik. S Pressreader-jem lahko kar iz domačega naslonjača izbirate med več kot 5.000 naslovi svežega časopisja in revij, iz več kot 100-ih držav in v več kot 60-ih jezikih sveta. V slovenskem jeziku so vam na voljo časopisi: Dnevnik, Nedeljski dnevnik in revija Potovanja in stil.

presssssreader

 

 

 

 

 

 

 

4. Ostale povezave