Knjižna uganka za drugo stopnjo

Prešernov praznik

Na Dunaju se je Prešeren začel poglobljeno zanimati za poezijo; proučeval je vsa velika dela, od antike do romantike, od Homerja do Boccaccia. Na začetku 19. stoletja je bila v zatohli Avstriji zapovedana religiozna in mistična literatura; Prešeren je celo izgubil službo študijskega prefekta v nekem dunajskem zavodu, ker je enemu od gojencev, grofu Antonu Auerspergu, poznejšemu slovenskemu pesniku Anastaziju Gruenu, posojal prepovedana pesniška dela. Prešernovo takratno razmišljanje najbolje ponazarja pismo domačim iz leta 1824. Iz njega vejeta nenavadna resnost in odločenost, ki sta v precejšnjem nasprotju s šaljivostjo prejšnjih pisem. Prešeren se je takrat dokončo odločil, da bo vztrajal pri svoji odločitvi, da postane pravnik. Najprej uporabi metaforo, češ, ali bi bilo pametno sdovnjak, ki je ravno na tem, da prvič obrodi, posekati in iz njega narediti zelenjavni vrt, ter nato odločno sklene: "Ker toko reči stoje, toko boste sami lahko zapopadli, da ne morem več nazaj pred pridti, preden na bom duželsko službo v'Lublan iskal."

VPRAŠANJE:  S čim si je dr. France Prešeren služil vsakdanji kruh? (v okence zapiši pravilni odgovor)

a) z dušnim pastirstvom    b) s kovanjem stihov    c) s prodajo fig    d) z delom v pravniški pisarni

presereeen

  

 

 

 

 

 

  • Prosi starše, da izpolnijo še naslednje podatke!
    Vnos v polja označena z * je obvezen!
  • Do morebitnega preklica, izrecno, prostovoljno, brezpogojno in jasno dovoljujem, da Knjižnica Makse Samsa (v nadaljevanju KMS) obdeluje moje osebne podatke in podatke mojega varovanca, ki sem jih navedel v rešitvi uganke, in sicer za namen objave na plakatu v knjižnici in na spletni strani v primeru prejema nagrade ter kontaktiranja za namen obveščanja o prejemu nagrade. Seznanjen sem, da lahko vložim pravico do ugovora in da lahko vpogledam v podatke. Prav tako sem seznanjen, da lahko morebitni preklic soglasja pošljem na kontaktne podatke KMS, ki so opredeljeni v Pravilih varstva in obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve posameznika (v nadaljevanju pravila).
    S privolitvijo jamčim, da sem seznanjen z določili v pravilih. Pravila so objavljena tudi na naslovu http://www.knjiznica-ilb.si/wp-content/uploads/2018/06/Pravila-varstva-in-obdelave-osebnih-podatkov-KMS.pdf