Priporočamo

lazna_mesta
Lažna mesta
John Green    

Quentin Jacobsen je na skrivaj zaljubljen v čudovito, pustolovsko Margo Roth Spiegelman. Ko se ta nekega večera pojavi na njegovem oknu oblečena v nindžo, da bi ga vzela s sabo na maščevalni pohod, se ji seveda pridruži.

Po razburljivi noči napoči nov dan in Margo izgine. Quentin se z izginotjem ne more sprijazniti. Kmalu začne na nenavadnih mestih odkrivati sledi, ki jih je Margo očitno pustila zanj. Vneto jih povezuje in poskuša ugotoviti, kdo Margo sploh je, a bliže kot se zdi resnici, dlje je od nje oddaljen …

 

silvestrski poljub smrti
Silvestrski poljub smrti
Ivan Sivec

14. knjiga v priljubljeni zbirki Srečna družina: Resnična srhljivka

Srečni in smešni Erjavčevi se skupaj z družino prijatelja Mažija odpravijo silvestrovat v hribe. Toda namesto, da bi se v idiličnem zimskem okolju predajali snežnim radostim in zabavi v pastirski koči, se jih vseh devet zaradi agregata, ki daje elektriko, hudo

zastrupi z ogljikovim monoksidom. Njihovo zabavno in silvestrsko preživljanje časa na Veliki planini se kljub smešnim prigodam hitro spremeni v resno situacijo in reševanje družine. Bo sploh kdo od njih pre živel ali pa so pr av v si zapisani – smrti?

obisk
Obisk
Antje Damm

Elza je prestrašena in osamljena. Boji se pajkov, ljudi in celo dreves. Zato je ves čas doma in nikoli nikomur ne odpre vrat. Ni čudno, da je njen svet siv in pust. Nekega dne skozi njeno okno prileti papirnato letalo. Nato Elzo obišče Emil, radoveden fant, ki je prišel iskat svoj avionček. Emilov obisk spremeni Elzino življenje in v njen dom spet prinese barve.

Slikanico odlikuje poseben stil ilustracij. Avtorica je hiško in junake izdelala iz papirja in jih ročno poslikala, potem pa je oblikovala različne prizore in jih fotografirala. Prizori so najprej črno-beli, potem pa hišo stran za stranjo preplavijo barve. Slikanica je že prejela nagrado leipziški bralni kompas 2015.

andrej in piki
Andrej in Piki
Claire Freedman in Kate Hindley

Slikanica o fantu Andreju, ki se preseli v veliko mesto. Sredi mestnega vrveža je osamljen in potrt, dokler nekega dne ne najde izgubljenega psička Pikija. Zdi se, da je Andrej končno našel prijatelja, ampak Piki pogreša svoj pravi dom!

Čeprav mu je težko, se Andrej odloči poiskati prave Pikijeve lastnike. Njegova poštenost je nagrajena; Pikijeva lastnica je deklica Petra, tako da Andrej sploh ne izgubi prijatelja, temveč najde še prijateljico.