Maksa Samsa

Življenje

“Živela sem za pesem,
pa lahko v culi nesem,
kar ona mi je dala!

Ko v grobu bom ležala,
naj njen spomin ostane,
opeva srčne rane.”

Rodila se je 12.oktobra 1904 v vasi Dolnji Zemon pri Ilirski Bistrici.

Oče Andrej je imel mlin in žago v idiličnem okolju ob Veliki vodi. V družini je bilo rojenih deset otrok, osem jih je ostalo živih. Maksa je bila po vrsti peti otrok.

Osemrazredno osnovno šolo je obiskovala v bližnjem Trnovem, v Ljubljani je dovršila dva letnika učiteljišča, tretji in četrti letnik pa v Tolminu, kjer je leta 1923 diplomirala. Kot učiteljica je službovala v Harijah pri Ilirski Bistrici, na Jezerskem nad Kranjem, v Rovtah nad Logatcem. Zaradi bolehnosti je pustila službo in se vrnila v svoj rojstni kraj. Umrla je 18. marca 1971.

V pritličju knjižnice je na ogled stalna razstava Makse Samsa

Pesmi Makse Samsa

Njene pesmi so objavljale mnoge revije in časopisi: Ženski svet, Novi rod, Mladika, Zvonček, Naš glas, Ljubljanski zvon, Gruda, Odmevi slovanskega sveta, Jutro in drugi.

Leta 1934 je izšla v Trstu njena samostojna zbirka Nekaj pesmi.

Naslednja zbirka njenih pesmi, Bleščeče prevare, je izšla leta 1966 v Ilirski Bistrici, druga dopolnjena izdaja pa leta 1983.

Ob otvoritvi nove knjižnice in ob trideseti obletnici njene smrti smo izdali zbirko vseh njenih doslej objavljenih pesmi z naslovom Živela sem za pesem.

 

Leta 2004 ob 100-letnici rojstva pesnice smo izdali uglasbene pesmi Makse Samsa skladatelja Bojana Glavine Živela sem za pesem.

Rokopis Makse Samsa

Živela sem za pesem