Bralni metulj nagrajuje

NAŠ BRALNI ČRV SE JE PREOBRAZIL V BRALNEGA METULJA

Prav po tiho je prišla pomlad. Čas, ko se vse začne prebujati. In prav s čarobnostjo narave ter pridnih mladih bralcev, ki že vrsto let opravljajo počitniško bralno značko, se je naš bralni črv preobrazil v čudovitega bralnega metulja. Sedaj bo on pridno letal med knjižnimi policami in otrokom pomagal izbirati najboljše knjige.

Naš metulj je svoja krila razprl ravno takrat, ko se je šolsko leto bližalo koncu. Da mu poleti ne bi bilo dolgčas v knjižnici, je k počitniškemu branju povabil vse otroke in mladostnike.

Počitniška bralna značka poteka med poletnimi počitnicami in je namenjena predvsem spodbujanju branja. Vsak udeleženec mora prebrati najmanj 5 knjig in zbrati 5 bralnih metuljev v obliki štampiljk. Te pridobi z obnovo knjige, z ilustracijo, z izdelkom ali čimerkoli vezanim na prebrano knjigo.

Naš metulj je za opravljeno bralno značko otrokom obljubil čudovite nagrade. Čeprav vsi vemo, da je največja nagrada, ki jo otrok dobi s prebiranjem knjig mnogo globljega pomena za otrokov nadaljnji razvoj, njegovo besedišče, izražanje, pisanje in še mnogo več.

Ko je sonce že pokazalo svojo moč in so se mnogi odpravili na morje, se je naš bralni metulj razveselil prvih bralcev. In prišli so novi in novi. Od ponosa so se mu zasvetila krila in prav ponosen je postal, ko je videl, koliko otrok bere. In kako doživeto znajo pripovedovati obnove prebranih knjig.

Poletje se je bližalo koncu in naš metulj je bil obkrožen s številnimi malimi metuljčki, ki so jih otroci z veseljem pobarvali in prilepili k ostalim metuljem. S koncem poletja se je zaključila tudi počitniška bralna značka.

  1. septembra 2022 smo na prireditvi, ki jo je s svojim glasbenim vložkom popestrila Polona Zadnik, podelili priznanja in nagrade. Direktorica mag. Damijana Hrabar je s prisrčnim uvodom nagovorila otroke in starše. Pohvalila je vse sodelujoče in z veseljem povedala, da je letošnjo počitniško bralno značko opravilo kar 87 otrok. Sledilo je še eno presenečenje. Kdor je opravil počitniško bralno značko v naši knjižnici, se mu v šoli to šteje kot že ena prebrana knjiga pri šolski bralni znački.

Otroci so bili nagrad in priznanj zelo veseli. Vesele pa smo bile tudi knjižničarke, saj vidimo, da se otroci in starši zavedate, kako zelo pomembno je branje.

Predvsem pa je bil velikega odziva mladih bralcev vesel naš metulj, saj je sedaj prepričan, da ne bo nikoli sameval v knjižnici in mu bodo otroci še naprej krajšali dneve med knjižnimi policami.

OTROCI, DOBRODOŠLI V KNJIŽNICI!

Sandra Kastelic

 

Vsi, ki se prireditve niste mogli udeležiti, lahko diplome in nagrade prevzamete pri knjižničarki na mladinskem oddelku in sicer do konca meseca oktobra.