Piškotki

Piškotki so male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave uporabnikov s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile mogoče brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je s tem bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju raznih statistik, o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Katere piškotke uporablja spletna stran knjiznica-ilb.si?

Lastni piškotki

Piškotek Namen piškotka Trajanje Upravljalec
moove_gdpr_popup hranitev informacije o nastavitvah piškotkov 1 leto Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica
colortheme hranitev informacije o izbrani barvni temi 1 mesec Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica
fontstyle hranitev informacije o izbranem stilu pisave 1 mesec Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica
fontsize hranitev informacije o izbrani velikosti pisave 1 mesec Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica
cursorsize hranitev informacije o izbrani velikosti kurzorja miške 1 mesec Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica

Tretjeosebni piškotki

Piškotek Namen piškotka Trajanje Upravljalec
_ga vodenje statistike obiska 2 leti Google
_ga_id_strani vodenje statistike obiska 2 leti Google

Google.com – Google Analytics piškotki so uporabljeni za spremljanje obiska spletne strani, za spremljanje prodaje in spremljanje drugih navad obiskovalcev, ki se kažejo na naši strani. Google Analytics je Googlovo orodje za spletne analitične podatke, ki ga uporabljamo za boljše razumevanje, kako obiskovalci uporabljajo naše spletno mesto. Več informacij na spletni stani https://policies.google.com/technologies/cookies.