Premične zbirke

Dom starejših občanov

Knjižnica v Domu starejših občanov

Ob odprtju Doma starejših občanov v Ilirski Bistrici leta 1991 je Knjižnica Makse Samsa z veseljem prisluhnila željam in potrebam oskrbovancev po knjigah in v prostorih doma uredila izposojevalnico knjižničnega gradiva. Premična zbirka se je z začetnih 600 enot stalno večala in spreminjala. Knjižno zbirko zamenjamo 2 do 3 x letno. Sedanja ponudba knjižnega gradiva obsega okoli 700 knjig (v letu 2014), redno jo dopolnjujemo in bogatimo z novostmi v skladu z željami in potrebami oskrbovancev, kakor tudi strokovnega osebja, ki rado posega po strokovni literaturi z njihovega področja dela.

Beremo v snežniških gozdovih

V septembru 2015 je zaživel projekt Beremo v snežniških gozdovih. V želji, da knjige čimbolj približamo bralcem smo odprli tri premične zbirke: Sviščaki, Snežnik in Mašun.

Obsežnejša zbirka, ki jo večkrat osvežujemo se nahaja v planinskem domu na Sviščakih. Obiskovalci, dnevni ali pa “vikendaši”, si lahko izposojajo knjige in revije. Izbor gradiva je pripravljen tako za odrasle kot tudi za otroke in mladino. Na voljo so romani, potopisi, slikanice in knjige za najmlajše ter kriminalke in knjige z vojno tematiko za odrasle. Nekaj je knjig s področja psihologije, na voljo pa so še kuharice, knjige za vsak dom, turistični vodniki, priročniki in revije.

Kako poteka izposoja?

Bralci si knjigo izposodijo tako, da se vpišejo na evidenčne liste, ki so poleg knjig in vpišejo tudi datum vrnitve. Za izposojo knjig obiskovalci ne potrebujejo članske izkaznice knjižnice, knjige pa si lahko izposodijo povsem brezplačno.

                                                                             

Poleti 2019 je Knjižnica Makse Samsa odprla novo premično zbirko na sosednjem Hrvaškem v Mošćenički Dragi in sicer v avtokampu Draga.

Premična zbirka vsebuje knjige za odrasle in za mladino, primerne poletnemu, dopustniškemu branju. Na voljo so obiskovalcem kampa, k izposoji pa so vabljeni tudi ostali – dopustniki v drugih nastanitvah, dnevni obiskovalci in pa domačini – slovenski zamejci.