Znani Bistričani

V Knjižnici Makse Samsa smo pričeli z novimi pogovornimi večeri, ki smo jih poimenovali Znani Bistričani. Z namenom, da bi se občanom predstavilo ljudi, ki so znani izven občinskih in nekateri tudi izven državnih meja, smo se odločili, da enkrat do dvakrat letno pripravimo srečanja z njimi.

In seveda pri prvi predstavitvi sploh ni bilo dileme, kdo bo prvi gost – človek, katerega ime se je v dveh letih največkrat pojavljalo v vseh slovenskih in tujih medijih – generalmajor Robert Glavaš, načelnik generalštaba Slovenske vojske.
V zanimivem pogovoru, ki ga je vodila direktorica knjižnice Damijana Hrabar, smo se z Robertom sprehodili vse od njegove rane mladosti, ki jo je preživel kot živahen otrok v Ilirski Bistrici, pa do šolanja v Kopru in prve zaposlitve v Galvanski opremi v Podgradu. Izvedeli smo, da si še sam ni predstavljal, da bo postal poklicni vojak. Stečaj podjetja pa je bil razlog, da se je leta 1991 zaposlil v Slovenski vojski.
Glavaš je s številno publiko delil svoje osebne izkušnje, tako iz misij na Kosovem in Afganistanu. Spregovoril je tudi o svojem delu v poveljstvu skupnih sil Nata v Neaplju v Italiji, kjer je bil načelnik sektorja za izobraževanje, usposabljanje in vaje. Poudaril je , da je po njegovem mnenju in izkušnjah vojska v Sloveniji premalo cenjena in spoštovana. Kot primer je navedel, da so vojaki prisotni pri vseh naravnih nesrečah in je njihova pomoč takrat neprecenljiva. Ko se jih ne potrebuje, pa je na udaru njihovo financiranje, ki bi ga marsikdo znižal.

Pogovor smo zaključili v prijetnem klepetu, kjer nam je zaupal še, da fizično kondicijo pridno nabira v fitnesu in na kolesu, ko mu čas seveda to dopušča. Marsikoga pa je presenetil z odgovorom, da je bila njegova zadnja prebrana knjiga Slovenski razkoli in slovenska sprava, ki sta jo napisala Spomenka in Tine Hribar.
Glavaš je bil počaščen, da je bil prvi gost novih večerov, je pa ob zaključku pogovora navedel kar nekaj imen znanih Bistričanov, ki si tudi zaslužijo, da jih spozna širša javnost. Nekateri med njimi so že na seznamu, ki jih knjižnica želi predstaviti. Večer so z ubranim petjem obogatili pevci iz skupine Vasovalec.

mag. Damijana Hrabar

Vabljeni k ogledu Znani Bistričani – Robert Glavaš.