Osrednja prireditev ob dnevu splošnih knjižnic in zaključku projekta Primorci beremo

Med 14. in 18. novembrom 2022 so knjižnice po vsej Sloveniji praznovale Teden splošnih knjižnic in pripravile različne dogodke, s katerimi so nagovarjale vse prebivalce v lokalnih skupnostih, zveste obiskovalce knjižnic, pa tudi tiste, ki v knjižnice ne zahajajo.  

V Sloveniji so knjižnice dostopne v vseh okoljih, svoje poslanstvo izvajajo v 274 krajevnih enotah in s 13 bibliobusi, ki izvajajo knjižnično dejavnost na 806 postajališčih. Splošne knjižnice so s tako razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Prisotnost knjižnic in knjižničarjev v domačih okoljih prebivalcev je med njimi ustvarilo zaupanje, ki ga uporabniki izkazujejo z redno uporabo storitev knjižnic in z naklonjenostjo do dela knjižničarjev.

V Knjižnici Makse Samsa so v tednu splošnih knjižnic knjižničarke pripravile bibliopedagoške ure za osnovnošolce in vrtčeve otroke, na ogled so bile razstave “Kje smo bili in smo doma – bistriška knjižnica”, “Ali veste kako pridejo knjige na knjižne police???” in “Knjižnica Makse Samsa – njeni oddelki in dejavnosti”. Obiskovalcem knjižnice so bile na voljo brezplačne knjige s police “Vzemi me s seboj” in v petek, 18. novembra, so vsem novim članom podarili enoletno članstvo v Knjižnici Makse Samsa. Osrednja prireditev se je odvila v četrtek, 17. novembra, z gostjo Janjo Vidmar in predstavitivjo njene knjige Niti koraka več. Prireditev je bila posvečena dnevu splošnih knjižnic, ki ga sicer praznujemo 20. novembra in zaključku projekta Primorci beremo 2022, ki se je uradno zaključil 8. novembra 2022.

Na prireditvi je bibliotekarka Tadeja Raspor v uvodu pozdravila vse obiskovalce s sloganom letošnjega tedna splošnih knjižnic “I(z)volite v knjižnico” in nadaljevala, da je nocojšnja prireditev obenem zaključna prireditev projekta “Primorci beremo 2022” – bralne akcije desetih primorskih knjižnic, ki poteka že 16. leto. V letošnjem letu je v akciji sodelovalo skupno 1037 bralcev, ki so prebrali 7501 knjigo z oznako Primorci beremo. Vsak sodelujoči je moral za uspešen zaključek akcije oddati 6 bralnih znamenj, torej prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko slovenskega avtorja. V Ilirski Bistrici se je projektu priključilo 128 bralcev, uspešno pa ga je zaključilo 121 bralcev. Skupaj smo v Ilirski Bistrici prebrali 849 knjig in med najbolj branimi knjigami z letošnjega bralnega seznama je bil leposlovni roman z navdihom potopisa z naslovom Niti koraka več.

V Knjižnici Makse Samsa so zato z veseljem v goste povabili avtorico omenjene knjige, Janjo Vidmar, ki je ena najbolj priznanih in branih slovenskih pisateljic, prejemnica številnih nagrad za mladinsko književnost, ki se je v zadnjem obdobju posvetila pisanju literature za odrasle. Roman Niti koraka več, ki se dogaja na popotniški poti Camino, eni najbolj obleganih romarskih poti na svetu, je doživel širok bralski odziv in je njeno najbolj zrelo in domišljeno delo doslej. Obiskovalci so z navdušenjem prisluhnili predstavitvi knjige Niti koraka več oz. celotne trilogije, saj je avtorica, poleg prve knjige, predstavila tudi njeno zadnjo knjigo z naslovom V koraku z volkom, ki se dogaja v italijanskih Apeninih in Toskani, nato pa obiskovalce popeljala še na Kreto, kjer se dogaja zadnji del trilogije. 

Ob zaključku prireditve so vsi bralci, ki so uspešno zaključili projekt “Primorci beremo 2022”, prejeli v dar knjigo Niti koraka več, katero je avtorica tudi podpisala.

Knjižnica Makse Samsa se zahvaljuje in čestita vsem pridnim bralcem, ki so uspešno zaključili letošnji projekt ter jih seveda ponovno vabi k sodelovanju, prebiranju slovenske literature tudi v naslednjem letu.