V četrtek, 15. decembra 2022, smo skupaj z javnim zavodom Park Škocjanske jame v knjižnici gostili dr. Stanislava Renčlja, poznavalca kulturne dediščine Brkinov, Krasa in sosednjih pokrajin. Avtorja številnih knjig, Kraški brinjevec in Brkinski slivovec, Izdelovanje klobas, salam in želodcev, Sušenje mesa : pot do vrhunskih izdelkov, Od pršuta do kraškega pršuta, Kras : kamen in življenje, Brkinske dobrote : an buot in denes in druge.
Prisluhnili smo predavanju z naslovom Brkini – z bogato tradicijo do novih priložnosti. Beseda je tekla o bogati dediščini tradicionalne proizvodnje sadja in kmetijskih pridelkov ter možnostih ponovnega trženja. Na projekciji smo si ogledali značilne brkinske jedi kot so krompir v zevenci, jetrnca, češpovi njoki, značilen brkinski kotel in brkinska slivovka… Renčelj je poudaril, da so Brkinci lahko ponosni na svojo kulinariko in mnogotero kulturno dediščino, ki se skupaj dopolnjujeta. V nadaljevanju je predstavil pomen sodelovanja in povezovanja kmetij na našem področju, predvsem tistih, ki so npr. že vpisane v vodiču Brkinska sadna cesta. Pomembno je tudi sodelovanje tako različnih institucij kot tudi samih proizvajalcev in pa predvsem načrtovanje za trajnostni razvoj. Poudaril je, da je potrebno spodbujati proizvajalce in jim pomagati, da se promovirajo ter da obdržijo gosta v svojem kraju. Proizvajalci naj ponudijo svojim gostom tudi izdelke sosednje kmetije, kar sami nimajo v ponudbi, gostu naj predstavijo svoj domači kraj – kolesarske poti, jezero Mola, grad Prem ali partizanska bolnica Zalesje in tudi znamenitosti zunaj občinskih meja kot sta Park vojaške zgodovine in Park Škocjanske jame… Obiskovalci so z navdušenjem prisluhnili zanimivemu predavanju in tudi sami sodelovali v pogovoru ter dopolnili g. Renčlja.