Večer posvečen opernemu pevcu Ferdinandu Radovanu

V Knjižnici Makse Samsa smo se Slovenskemu kulturnemu prazniku poklonili s prireditvijo Večer posvečen opernemu pevcu Ferdinandu Radovanu.

Na prireditvi, 9. februarja 2023, smo skupaj z vodjem JSKD Območne izpostave Ilirska Bistrica, Igorjem Štembergerjem, predstavili glasbeno družino Radovan, katere korenine segajo v Ilirsko Bistrico.

Zbrane je najprej pozdravila direktorica knjižnice mag. Damijana Hrabar in v uvodu povedala zanimivo zgodbo o mami Ferdinanda, ki sta jo tudi naši gostji prvič slišali.
Osrednji del prireditve je bil pogovor z opernima pevkama, sestrama Norino in Rebeko Radovan.

Že to, da vsi v družini Radovan pojejo, govori o tem, da ta družina ni vsakdanja. Petje in nastopanje ni samo vir zaslužka za kruh, temveč tudi njihov skupni konjiček. Začelo se je pred mnogimi leti, ko je oče Ferdinand kot mladenič opozoril nase z velikim talentom za glasbo in petje. Kot mlad fant je spremljal na preizkus pevske nadarjenosti svojega prijatelja, ki si je želel peti. Usoda pa je hotela, da je pevec postal oče Radovan. Tudi mama Jelena je šla s sedemnajstimi leti na samostojno operno pot. Pela sta v istem gledališču, se spoznala, zaljubila in poročila. Rodili so se jima trije otroci: Norina, Rebeka in Igor, ki so podedovali pevske lastnosti in ljubezen do odrske umetnosti. Družina je veliko potovala in spoznavala tuje dežele, saj so očeta radi vabili v različne operne hiše po svetu. Svoje bogato znanje o petju in umetniškem življenju so starši prenašali na mlade bodoče operne pevce. Biti dober in uspešen operni pevec ne pomeni samo biti nadarjen, temveč tudi biti delaven, truditi se in učiti se. Izšolati se je potrebno še v drugih glasbenih predmetih, znati moraš igrati na inštrument, recimo na klavir. Tudi obvladovanje plesa in odrske igre sta dobrodošla in pevca izoblikujeta v vsestranskega umetnika. Vendar je tako, da samo tisti, ki spoštuje naravo, ima rad ljudi in življenje na sploh, je lahko pravi umetnik in prepriča gledalce s svojim nastopom.

Obiskovalci so navdušeno prisluhnili trem pevskim nastopom opernih pevk Norine in Rebeke Radovan ob spremljavi pianistke Jelene Boljubaš in ob zaključku tudi sami spregovorili o njuni družini.