Gostja 9. marca 2023 Nataša Barbiš Frank

V mesecu marcu bomo naše četrtkove večere posvetili ženskim avtoricam, umetnicam…

9. marca sta se nam predstavili Nataša Barbiš Frank s svojo nagrajeno slikanico Mišek Bami in ilustratorka omenjene slikanice Maja Lubi.

Nataša Barbiš Frank je vzgojiteljica predšolskih otrok in dela v vrtcu v Postojni. 

Na prireditvi nam je predstavila svojo slikanico Mišek Bami. V uvodu nam je najprej zaupala, da je stopila iz vsakdanjika in dovolila svojim sanjam vstop v otroški svet. Pridobljeno znanje in svoj prosti čas uporabi za to, da najmlajšim otrokom na njihove obraze zvabi zadovoljstvo in iskrice v očeh. Iz opazovanja otrok, njihovih potreb in tistega, kar pri njih vzbudi zanimanje, zadovoljstvo in srečo, je tako nastala pravljica o malem mišku Bamiju. Čarobnost pravljice, svet domišljije in majhen, zvedav in neroden junak – to je tisto, ki pri otrocih vzbudi prijetne in z najlepšimi barvami obarvane trenutke. Tudi obiskovalci smo lahko podoživeli miška Bamija, saj nam je na koncu odigrala en odlomek.

Pravljica Mišek Bami je bila nagrajena s Priznanjem za najlepšo pravljico med samozaložniki za leto 2021, ki jo podeljuje JSKD in revija Mentor. Nataša pa je prejemnica tudi številnih drugih priznanj in nagrad, ki jih niza v svoj mozaik ustvarjana od leta 2016 dalje.

Na prireditvi smo spoznali tudi ilustratorko slikanice Majo Lubi. 

Maja Lubi je po končani Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo nadaljevala izobraževanje na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Leta 2008 je diplomirala kot profesorica likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.  Je samostojna ustvarjalka na področju kulture. Živi in dela v Ljubljani. Svoja dela redno objavlja v otroških revijah in kot ilustratorka sodeluje pri različnih projektih, največ časa pa nameni ilustriranju otroških knjig. Njene ilustracije so na avtorsko prepoznaven način intimne, za oko privlačne podobe, v katere zna vplesti tudi občutljivost za manj svetle usode posameznih junakov.

Večer so nam s svojim nastopom polepšali tudi člani KETŠD Alojz Mihelčič Harije pod vodstvom Alenke Volk Penko.