Pohod PO MAKSINI POTI

Na sončen, sobotni dan, 22. aprila, se je pred Knjižnico Makse Samsa v Ilirski Bistrici zbralo zavidljivo število udeležencev pohoda PO MAKSINI POTI.

S pohodom smo se poklonili obletnici smrti pesnice Makse Samsa, ki je umrla 18. marca 1971, pred 52. leti.

Po vpisanih prijavah in uvodnem pozdravu direktorice knjižnice mag. Damijana Hrabar smo se odpravili proti Doljnem Zemonu, k rojstni hiši pesnice Makse Samsa in cerkvi sv. Mihaela.
Pred prenovljeno rojstno hišo Makse Samsa smo najprej prisluhnili pesmi Pevske skupine Vasovalec. V nadaljevanju kulturnega programa nam je nekaj besed o Maksi Samsa povedala Damijana Hrabar, nato so člani Literarnega društva interpretirali Maksine pesmi. Domačin Jože Šircelj, z Dolnjega Zemona, je z vsemi zbranimi delil svoje zanimive spomine na srečanja z Makso, ki jo je dobro poznal. Slišali smo, kako so Maksi s prijatelji ponoči, ko so se vračali s plesa, zapeli podoknico… in kako je bilo tisti dan, ko se je 12. oktobra 1967 Maksa utopila v reki Reki zraven svoje hiše. Vasovalci so nam med samim programom in tudi na koncu zapeli in nas s pesmijo pospremili naprej na pot, proti cerkvi sv. Mihaela. Tam nam je domačin Janez Škrlj predstavil vitraže križevega pota, ki sta jih skupaj s hčerjo izdelovala več kot 10 let.
Pohod smo zaključili na vrtu Gostilne in picerije Triglav nasproti knjižnice, kjer so se pohodniki spočili in seveda okrepčali.

Pohod je organizirala Knjižnica Makse Samsa v sodelovanju z Občino Ilirska Bistrica. Odpravili smo se namreč na skupno pot, da postanemo branju prijazna občina in združimo moči pri organizaciji različnih dogodkov. Zato smo tudi pripravili še nedeljsko Izmenjevalnico knjig S knjigo po knjigo na vrtu Gostilne in picerije Triglav, ki je bila posvečena svetovnemu dnevu knjige in avtorskih pravic, ki ga obeležujemo 23. aprila. Prav tako je svetovnemu dnevu knjige posvečen projekt Primorci beremo. Primorske knjižnice znova vabimo naše uporabnike k branju knjig slovenskih avtorjev s seznama Primorci beremo 2023, ki letos poteka od 24. aprila do 3. novembra.

Knjižničarke se zahvaljujemo vsem, ki ste se udeležili našega pohoda in nas razveselili s tolikšnim številom. Najlepša hvala tudi vsem sodelujočim: Pevki skupini Vasovalec, članom Literarnega društva Ilirska Bistrica ter Jožetu Širclju in Janezu Škrlju.