Okrogla miza o popisovanju ovir na reki Reki

Ekološko društvo Eko Bistrc je v sodelovanju z Zavodom REVIVO, Parkom Škocjanske jame in Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, v četrtek, 25. maja 2023,  pripravilo okroglo mizo o popisovanju ovir na reki Reki. Ekipa Zavoda REVIVO bo namreč v poletnih mesecih v sklopu evropskega programa Open Rivers Programme pripravila prostovoljske akcije za beleženje ovir na tej najdaljši ponikalnici v Sloveniji. K iskanju ovir bodo povabili prostovoljce, ki bodo s pomočjo aplikacije na mobilnih telefonih sami vnašali podatke o lokaciji, višini in širini najdenih pregrad. S tem želijo v Zavodu REVIVO zbrati podatke, ki bi pomagali razumeti vplive ovir na rečno ekologijo, prepoznati najbolj poškodovane in za odstranitev primerne pregrade in dvigniti zavedanje o pomenu prosto tekočih rek za ljudi in življenje ob Reki.

Na okrogli mizi v knjižnici je projekt popisa ovir predstavila mag. ekol. biod. Eva Horvat iz Zavoda REVIVO. 

Univ.dipl. pol., predstavnica World Wildlife Fund (WWF) v Sloveniji, Nevenka Lukić Rojšek je orisala načine odstranjevanja jezov v Evropi in uvedbo raznolike formule za odstranjevanje jezov v Sloveniji ter navedla primere dobrih praks.

Uni.dipl.inž. vodarstva in komunalnega inž. ter vodja vodovoda na Komunalnem podjetju Logatec Jure Gombač, ki je ob enem član Ribiške družine Ilirska Bistrica pa je opisal stanje reke Reke in ribji živelj v njej ter spregovoril tudi o ozaveščenosti domačinov o stanju voda v ilirskobistriški ovčini ter o sodelovanju z njimi.

Okroglo mizo je vodil Damjan Habe z Zavoda Revivo.