Čas za pravljico in ustvarjalne urice na Reki

PRAVLJIČNA PUSTOLOVŠČINA Z MLADIMI SLOVENSKIMI ZAMEJCI

V Knjižnici Makse Samsa smo v letošnjih poletnih počitnicah izvedli cikel treh poletnih delavnic z naslovom Čas za pravljico in ustvarjalne urice, ki so potekale 6., 13. in 20. julija 2023  na Reki. Tematske delavnice so bile namenjene zamejskim otrokom na Reki, ki obiskujejo pouk slovenskega jezika. Na drugi strani meje se nam je, v objemu sonca in prijetnem ambientu, pridružilo 57 otrok. Projekt smo izvedli v sodelovanju s Slovenskim domom KPD Bazovica na Reki, s čimer želimo ohranjati in spodbujati razvoj slovenskega jezika in kulture na Reki in širše.

Knjižničarki Tamara in Ana sta otrokom približali slovensko tiskano besedo s pravljicami in zgodbami, ki so nastale izpod peresa Svetlane Makarovič in Primoža Suhodolčana. Otroci so se preizkusili v igri vlog in zaigrali pravljico Pod medvedovim dežnikom, ki jo je napisala vsem dobro znana Svetlana Makarovič.

Knjižničarki sta otrokom pripravili pravo ugankarsko tekmovanje Ujemi svoje znanje, kjer so otroci tekmovali v skupinah. Otroci so se zabavali, spoznavali znamenitosti Slovenije in njeno kulturo, ter krepili zanimanje in ljubezen do slovenskega jezika. Zabavne urice so se nadaljevale z likovnim ustvarjanjem. Preizkusili so se v risanju z ogljem na temo pravljice. Likovni izdelki otrok bodo predstavljeni v Knjižnici Makse Samsa. Ob koncu druženja so si otroci ogledali še slovenski film Košarkar naj bo, ki je posnet po enem najbolj priljubljenih knjižnih del za mlajše občinstvo, istoimenskem romanu Primoža Suhodolčana.

Raba slovenskega jezika in ohranjanje vezi s Slovenijo sta ključna za ohranitev in razvoj slovenske identitete, za kar so nujno potrebne tako kulturne kot ostale dejavnosti. Knjižnica Makse Samsa si želi v bodoče še okrepiti in nadgraditi vezi s Slovenskim domom Bazovica, zlasti s projekti, ki bodo dolgoročno pripomogli k razvoju medkulturnega dialoga in ohranitvi slovenskega jezika in kulture.

Naša druženja so veliko prehitro minila, saj drži, da v dobri družbi čas vedno prehitro mine.