Predstavitev knjige Dotaknuti nebo – K zvezdam

V četrtek, 12. oktobra 2023, je bila v Knjižnici Makse Samsa Ilirska Bistrica predstavitev knjige Dotaknuti nebo – K zvezdam, avtorja Darka Moharja.

Literarni večer je potekal v čitalnici Knjižnice Makse Samsa v sodelovanju s Slovenskim domom – KPD Bazovica iz Reke. Pogovor z avtorjem je vodil Vitomir Vitaz, koordinator kulturnih dejavnosti v Slovenskem domu.

Darko Mohar, rojen leta 1952 v Murski Soboti, je dolgoletni vodja in zelo pomemben član planinske skupine, ki deluje v sklopu Slovenskega doma, KPD Bazovica iz Reke. Planinsko društvo  je tesno povezano s Planinskim društvom Snežnik iz Ilirske Bistrice in je odličen primer planinskega sodelovanja ter ohranitvi vezi s planinci na obeh straneh meja. Moč sodelovanja in pripadnosti, vtkano v osebno zgodbo Darka Moharja je mogoče začutiti v svojevrstni kroniki Dotaknuti nebo – K zvezdam, ki jo je napisal ob 20. obletnici delovanja planinskega društva.

Mohar je obiskovalce popeljal skozi knjigo in predstavil pomembne mejnike v svojem življenju, ki so imeli neposreden vpliv na potek zgodbe. Avtor je predstavil delovanje planinske skupine, za katero pravi, da je najsrčnejša in najdejavnejša. Knjiga je obogatena z avtorjevim samoizpraševanjem, ki čuti svoje korenine zunaj države v kateri živi in ga odlikuje visoka raven srčne kulture.

Prijeten večer je glasbeno popestril duet Zdenka Kallan Verbanac in Ivan Harej – Harry, priznana reška umetnika, ki sta člana glasbene skupine Slovenskega doma  »Mimo ritma«.

Druženje je potekalo v sproščenem vzdušju, obiskovalci pa so avtorju zastavili kar nekaj vprašanj. Darko Mohar je večer zaključil s fotografijo jastreba, ki je svobodno jadral nad njim proti zahajajočemu soncu. Obiskovalcem je na srce položil misel, da se na svoji poti ni treba zoperstavljati, temveč je potrebno na njej uživati in svobodno leteti.