Po balkanskih poteh Fidela Vergana

Na četrtkov večer, 16. novembra 2023, je domačin, Fidele Vergan, popeljal obiskovalce knjižnice po balkanskih poteh. Predstavil je letošnje 51- dnevno potovanje “Balkan Express” dolgo 3.900 km, ki ga je prevozil s svojim kolesom.

Iz Ilirske Bistrice se je podal čez vzhodno Slovenijo vse do Ptuja, na Hrvaško v Varaždin in ob reki Dravi na Madžarsko v Mohacs. Zapustil je Evropsko unijo in vstopil v Srbijo. Pot ga je vodila ob reki Donavi skozi Beograd in ogromno reko je spremljal do meje z Romunijo ter ji sledil ob srbsko-romunski meji in nato krenil proti mestu Zaječar. Čez centralno Srbijo se je podal navzdol proti Severni Makedoniji. Peljal je skozi Niš, Leskovac in od meje s Srbijo nadaljeval svojo pot po avtocesti do Skopja. Sledil je obisk Bitole in pedaliranje mimo Prespanskega jezera čez Nacionalni park Galičica na Ohridsko jezero. Čez Albanijo se je vozil skozi Elbasan proti Jadranskemu morju do mesta Drač, zavil je še v Tirano in naprej v Skadar. V Črni Gori se je ustavil tudi v Starem Baru, obiskal Cetinje ter se iz Lovčena po čudovitih serpetinah spustil v Boko Kotorsko. Čez Bosno in Hercegovino se je vozil tudi po znameniti Ćiro progi vse do Mostarja. To je zgodovinska ozkotirna železnica, ki je preurejena v kolesarsko stezo. V Mostarju se je s svojo kompozicijo povzpel na znameniti most, seveda s pomočjo mimoidočih. Nadaljeval je ob reki Neretvi proti Jablanici in v Sarajevo. Podal se je naprej v Visoko, Bugojno in čez prelaz Koprivnica (1384 m) v Kupres ter mimo Buškega jezera do Splita. Ponovna doma v Evropski uniji. Pot proti domu ga je vodila ob morju vse do Biograda na Moru, nakar je ubral lahkotnejšo pot in se vozil s trajekti, najprej do otoka Pašmana, nazaj na kontinent v Zadar in spet s trajektom na otok Cres, in na koncu še iz Brestove zadnjih 97 km do doma.

Skozi to »okvirno opisano« zgornje potovanje nas je g. Vergan popeljal z navdušenjem in z veliko količino humorja. Na poti je obiskal stare prijatelje, znance in jim posvetil svoj čas. Spoznal je tudi veliko novih prijateljev, saj na poti po Balkanu z »Balkan Express« kompozicijo ne moreš iti neopazen in balkanska duša je tista, ki vedno pozdravi, ogovori in sprejme medse, tudi v svoj dom, popolnega neznanca.

Na vprašanje ali mu je na poti kdaj počila guma, je odgovoril, da niti enkrat. Imel pa je okvaro zavor in brez problema so se takrat okrog njega našli ljudje, ki so mu priskočili na pomoč. Vsem je priporočil, da kjerkoli po svetu potujete, na bencinskih črpalkah ali pa v barih- gostilnah boste vedno dobili pomoč, napotke, če potrebujete prenočišče, razna popravila, karkoli.

G. Vergan se je na koncu zahvalil svoji družini in vsem, ki so ga z mislimi spremljali na tem potovanju. Zaključil pa je z besedami »vsak konec pripelje na nov začetek« in zato je to potovanje, današnjo zgodbo posvetil svojemu pravnuku Maksu Kreblju.

Vsem obiskovalcem je tudi izročil zemljevid svoje poti s posvetilom: “Ko potujem s kolesom, se svet vrti s takšno hitrostjo, da ga uspem opaziti in sprejemati. Ljudi srečujem tako od blizu, da si lahko pogledamo v oči. Hitrost kolesa ustvarja film v katerem ni oglasov. Je pot nepretrganih niti, ki se povezujejo s spominom. Lahko bi rekel, da doživljam dve realnosti. Ena, takrat ko jo načrtujem in druga, ko jo obiščem in preverim če je resnična… Obe sta čudoviti.”

Kdor je zamudil predavanje, si lahko ogleda posnetek tukaj.