Praznovanje tedna splošnih knjižnic in zaključek projekta Primorci beremo

TEDEN SPLOŠNIH KNJIŽNIC V KNJIŽNICI MAKSE SAMSA

Mesec november prinaša v splošne knjižnice po Sloveniji posebno praznično vzdušje, saj v tem času vsako leto poteka Teden splošnih knjižnic.

V Knjižnici Makse Samsa smo v času od 20. do 24. novembra v Tednu splošnih knjižnic, pripravili pestro dogajanje za vse generacije. Rdeča nit  letošnjega Tedna splošnih knjižnic je bila Knjižnica, ključ do širokih obzorij,  ki poudarja pomembno vlogo knjižnic pri širjenju znanja in spodbujanju branja.

Praznični teden smo pričeli z razstavo Izza Karpatov – Ukrajina in njihova kultura. Razstava je nastala v okviru programa Rokavička – Pomoč družinam iz Ukrajine, ki se izvaja pod okriljem Centra za socialno delo Primorsko – Notranjska na enoti Ilirska Bistrica. Vsak delček mozaika zgodbe, ki so jo pričarale osebe z mednarodno zaščito iz Ukrajine, katerim zatočišče je ponudila naša dežela, predstavlja ključ do spoznavanja kulture, običajev in etnogastronomije.

V počastitev dneva slovenskih splošnih knjižnic smo 20. novembra, vsem novim članom, ob vpisu podarili enoletno članarino. Obiskovalci in mimoidoči so si lahko v tem tednu zastonj vzeli knjige, ki smo jih skrbno pripravili v ta namen. Med njimi je bilo moč najti veliko zanimivih knjig in literature.

S sedmošolci OŠ Dragotina Ketteja smo v okviru projekta Rastem s knjigo izvedli bibliopedagoške ure. Mlade bralce želimo tako motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Tkanju in krepitvi vezi smo se posvetili tudi v novembru, ko smo v okviru praznovanja gostili osnovnošolce iz sosednje Hrvaške.  Obiskali so nas osnovnošolci OŠ Pećine  – Rijeka in Oš Klana, ki obiskujejo pouk slovenskega jezika in kulture. Projekt  »Slovenske urice v knjižnici«  organizira Zveza slovenskih društev na Hrvaškem s finančno podporo Ministrstva za znanost in izobraževanje Republike Hrvaške in Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

23. novembra smo zaključili 17. sezono projekta Primorci beremo. Tudi letos je projekt soorganiziralo in izvedlo 10 splošnih knjižnic. Ob zaključku projekta in tedna splošnih knjižnic smo gostili knjižnega založnika, urednika in avtorja številnih knjig Sama Ruglja. Direktorica Damijana Hrabar je v uvodu nagovorila obiskovalce in sodelujoče pri projektu, ter jim čestitala za uspešno opravljen bralni projekt. Predstavila je gosta in njegovo soprogo Renate Rugelj, ki je vodila pogovor z avtorjem, ter jima predala besedo.

Samo Rugelj se nam je predstavil s knjižnim prvencem Soncu naproti, za katerega je prejel literarno nagrado za najboljši slovenski potopis. Z ženo Renate sta se odpravila na Kreto, kjer sta se v dvoje namenila prehoditi najsamotnejši del Krete in izkusiti njeno divjo plat. Otok jima je postavil svojevrsten izziv, ki se je prelevil v drzno avanturo, ki je našla pot na knjižne police.

Knjižnica je vsem sodelujočim, ki so uspešno zaključili projekt podarila knjižno nagrado.