Predavanje o slovenskem slikarju Tonetu Kralju

Na četrtkovem predavanju, 11. januarja 2024, smo v Knjižnici Makse Samsa prisluhnili kustosinji Tini Fortič Jakopič iz Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije, kjer skrbi za muzejsko likovno zbirko. V preteklem letu je bila soavtorica izjemne razstave z naslovom “Kruha in iger, Slikarstvo Toneta Kralja med leti 1941-1945.” Razstava je ponudila vpogled v ključno obdobje v slovenski zgodovini in prinašala umetniško dediščino poznanega slovenskega slikarja bližje občinstvu.

Na navdihujočem predavanju v knjižnici je s svojim globokim poznavanjem in strastjo do umetnosti podala vpogled v življenje in delo tega umetnika ter se osredotočila na simboliko njegovih del nastalih v obdobju med drugo svetovno vojno. Skozi samo predstavitev smo lahko bolje razumeli, kako je Kralj uporabljal umetniški jezik kot način izražanja svojega odnosa do vojne in okupacije. Kustosinja je obiskovalcem omogočila, da so se poglobili v kompleksnost in večplastnost slikarskih del Toneta Kralja ter tako bolj celovito dojeli njihov umetniški pomen v kontekstu zgodovinskega dogajanja. Razkrila je pomen vsakega detajla in barvne nianse, ki so bile vgrajene v umetniška dela, ter osvetlila globoko čustveno povezanost umetnika s turbulentnim obdobjem. Največ pozornosti je namenila dvostransko poslikani sliki Streljanje talcev / Panem et circenses in predstavila njeno zgoščeno vsebino slike, polno simbolov in neposrednih kritik medvojnega dogajanja, ki predstavljajo jasen in pronicljiv komentar umetnika.

Tina Fortič Jakopič ni le kustosinja, temveč tudi izjemna pripovedovalka zgodbe slovenske umetnosti. S predavanjem v knjižnici je ustvarila tudi most med umetnostjo in lokalno kulturo. Zlasti je prepoznavna zbirka stenskih poslikav cerkva, kjer se srečujemo s slikarskim opusom Toneta Kralja, ki je tudi v naši občini pustil neizbrisen pečat. S svojim delom kustosinja ne le ohranja umetniško zapuščino, temveč tudi vzpodbuja lokalno skupnost k odkrivanju in cenjenju bogate kulturne dediščine.