Borut Pahor predstavil svojo knjigo

V Knjižnici Makse Samsa smo v četrtek, 15. februarja gostili bivšega predsednika države Boruta Pahorja. Borut Pahor je edini slovenski politik, ki je zasedal vse tri predsedniške položaje, del slovenske politike pa je že več kot trideset let.  Na literarnem večeru je predstavil svoj prvi knjižni prvenec Zmaga je začetek; priročnik za politike & druge začetnike.

Direktorica knjižnice mag. Damijana Hrabar je v uvodu pozdravila gosta, župana dr. Gregorja Kovačiča in podžupana Andreja Černigoja ter obiskovalce, ki so v velikem številu prišli prisluhniti dolgoletnim življenjskim in političnim izkušnjam Boruta Pahorja. Predstavila je njegovo bogato politično pot ter na kratko povzela bistvo njegovega knjižnega prvenca, o katerem je v nadaljevanju tekla beseda.

O knjigi, ki prinaša neprecenljive nasvete in izkušnje, obenem pa ima izrazito avtobiografsko noto, se je z avtorjem pogovarjal Andrej Černigoj. Večer je bil prepleten z živahnimi razpravami, zanimivimi in pikantno začinjenimi vprašanji.

Borut Pahor je nagovoril občinstvo in povedal, da ga na Ilirsko Bistrico vežejo lepi spomini, od simpatije v študijskih letih pa do rekreativnega pešačenja po zaprašenih poteh naših čudovitih primorskih vaseh. Nekdanji predsednik republike velja tudi za strastnega tekača. Župan ga je izzval in povabil, da se skupaj podata na tekaško pustolovščino, ki bo 8. junija 2024. Na odgovor ali se bo Borut Pahor odzval vabilu in se udeležil Snežniškega teka, bomo morali še malo počakati.

Prijetno druženje se je prepletalo z razmišljanjem o zapisanih vrsticah v knjigi in kaj je bil njihov navdih. Raje kot, da napiše avtobiografijo, je iz svojih dolgoletnih političnih izkušenj potegnil kopico nasvetov za mlade, v katere polaga svoje upe in katerim je knjiga tudi prvenstveno namenjena. Večkrat je izrazil zaupanje v mlado generacijo, ki bo kos izzivom in bo znala poiskati poti za probleme, s katerimi se bomo v prihodnje srečevali.

Po Pahorjevih besedah, je politična osebnost kompleksna. Od človeka zahteva maksimalno disciplino, vse dogajanje, katerega je politik deležen, pa v veliki meri občuti družina. Ob tem je poudaril izredno podporo svoje življenjske sopotnice Tanje, ki mu je bila skozi vsa leta politične kariere v veliko podporo. Njegov sin Luka, ni le sin, temveč tudi dober prijatelj in tesen sodelavec. V njegovih besedah je bilo moč začutiti, kako veliko vlogo je v njegovem življenju imela mama. Ko je bil star 9 let, mu je namreč umrl oče in od takrat dalje sta bila drug drugemu vse. Z občinstvom pa je delil kopico modrih misli, ki mu jih je namenila. Ravno iz zakladnice modrih misli pokojne matere je dejal, da je ponižnost tista, ki loči dobrega politika od ostalih, ki te lastnosti ne premorejo. Politik mora  spoštovati mnenja vseh, obenem mora biti odločen in vztrajen.

V zaključnem delu so sledila vprašanja obiskovalcev, na katera je Borut Pahor z veseljem odgovoril in potrdil, da je izjemen govorec, ki zna povezovati in prisluhniti. Literarni večer se je zaključil s podpisovanjem knjige ter izmenjavo lepih in pristnih vtisov obiskovalcev. 

Vabljeni k ogledu galerije.