O severnoameriških Indijancih

V četrtek, 7. marca 2024, smo v knjižnici prisluhnili predavanju Davida Steguja: Življenje s severnoameriškimi Indijanci.

David Stegu, doma iz okolice Škofje Loke, je učitelj angleščine, popotnik in gornik. Med študijem anglistike in amerikanistike se je udeležil izmenjave na University of Central Oklahoma, kjer je veliko časa izkoristil tudi za potovanja. Od takrat naprej ga je popotniški duh redno spremljal in ga zanesel v marsikatero dogodivščino. Poklicno pot je nadgrajeval z delom na poletnih šolah v Angliji ter poučevanjem na slovenskih šolah in vzporednim vodenjem svoje jezikovne šole Angloka, kjer poskuša tudi učenje jezika prikazati kot neke vrste potovanje. Njegov pomemben cilj in želja je spodbujati mlade, da se kar najbolje soočajo z izzivi, ki so bili, so in še prihajajo. Leta 2021 je v samozaložbi izdal svojo prvo knjigo Zakaj pa ne?  v kateri nagovarja mlade »Ta »sprehod« bo mestoma kar težak, ampak želim, da vam je v izziv in sem prepričan, da ste mu lahko kos. Vabim vas k branju in vam iskreno želim, da bi se znali dvigniti iz dolinske megle in zasijati v pristni jasnini.«

V knjigi nas avtor popelje skozi domače vasi, hribe in gore ter kraje pod najvišjimi vrhovi sveta, raziskuje neimenovane predele ameriškega Divjega zahoda, se čudi veselju enim od najbolj revnih prebivalcev Zemlje, odjezdi z Indijanci na občudovanja vredno popotovanje ter doživi srčnost, pogum in odločnost mladih.

V ZDA je približno 600 indijanskih plemen, skupno število pripadnikov le-teh pa se giblje okrog 10 milijonov. Na potopisnem predavanju v Knjižnici Makse Samsa nam je David najprej predstavil Komanče, potem pa nam je podrobneje opisal svoje doživetje pri severnoameriških Indijancih plemen Dakota in Lakota o katerem piše tudi v zgoraj omenjeni knjigi. Z njimi se je namreč odpravil na spominski pohod oz. spravno ježo. Potovanje dolgo 330 milj oz. 531 km se začne v kraju Lower Brule, Južna Dakota in konča v mestu Mankota v zvezni državi Minnesota, kjer so 26. decembra 1862 na največji množični usmrtitvi ZDA obesili 38 Indijancev. O spravni ježi je bil posnet tudi dokumentarni film z naslovom Dakota 38.

Glavna nit predavanja oz. sporočilo je bila misel Indijancev plemena Lakota, ki se glasi Mitakuye Oyasin, kar v prevodu pomeni »Vsi smo povezani«. Ne zgolj v smislu sorodstev, naroda ali identitete, ampak vsega, kar nas obdaja. Predavatelj pa je v zaključku še poudaril pomen sprejemanja drugačnosti in raznolikosti ter nas spodbudil k razmišljanju o medsebojni povezanosti vseh bitij in narave.