Ženska spominska obeležja v občini Ilirska Bistrica

V četrtek, 21. marca 2024, nam je Aneja Rože, magistrica zgodovine, ki je zaposlena na Občini Ilirska Bistrica predstavila Ženska spominska obeležja v občini Ilirska Bistrica. Raziskava je nastala kot odgovor na prošnjo Združenja ONA VE oktobra 2023 po številu in imenu spominskih obeležij v slovenskih občinah z namenom pregleda in izboljšanja razmerja med številom moških in ženskih spominskih obeležij po vseh slovenskih občinah.

Na predavanju je spregovorila najprej o vlogi spominskih obeležij, dojemanju žensk skozi čas ter pobližje opisala ženska spominska obeležja na ozemlju današnje občine Ilirske Bistrica.

Predstavila je sakralna in druga spominska obeležja, posvečena ženskam, kot so cerkve in kapele, posvečeni sv. Mariji. Med pomembnimi ženskami iz občine Ilirska Bistrica katerim so postavljena spominska obeležja izstopa Jožefa Maslo, mati narodnega heroja Karla Masla. Še ena pomembna oseba je Nada Žagar, ki je bila aktivna v NOVJ kot sekretarka SKOJ-a 3. prekomorske brigade 8. korpusa 26. divizije. V bitki za Knin je doživela hude poškodbe in umrla v šibeniški bolnici 2. decembra 1944. Njena vloga kot mladinka borka v NOVJ je neprecenljiva. Potem je tu še pesnica Maksa Samsa, po kateri nosi ime tudi naša knjižnica. Njeno delo je zaznamovano s pesniškimi zbirkami, objavljenimi v različnih časopisih, in s tragično smrtjo leta 1971.

Ta spominska obeležja in posameznice pomembno zaznamujejo zgodovino in kulturno dediščino občine Ilirska Bistrica.