Tomo Šajn gost večera Znani Bistričani

Pogovorni večer s Tomom Šajnom: Več kot pol stoletja novinarskega dela

V četrtek, 9. maja 2024, je Knjižnica Makse Samsa gostila izjemnega gosta, upokojenega novinarja Toma Šajna, v okviru projekta “Znani Bistričani”. Dogodek je vodil njegov stanovski kolega, novinar Danijel Cek.

Tomo Šajn, cenjen novinar in aktiven član lokalne skupnosti, se je rodil 16. aprila 1946 in živi v Ilirski Bistrici. Po poklicu je zgodovinar in sociolog. Svojo bogato kariero je začel v šolstvu kot učitelj in ravnatelj, nato pa se je preusmeril v novinarstvo kot dopisnik za Primorske novice in Radio Koper. S svojimi prispevki je osvetljeval zgodbe običajnih ljudi iz Brkinov, Bistriškega, Pivškega in širše regije. Postal je prvi poklicni novinar v Ilirski Bistrici, kjer je bil prisoten na skoraj vsakem dogodku. Leta 1997 je prejel Tomšičevo nagrado za izjemne novinarske dosežke.

Poleg svojega novinarskega dela je Tomo Šajn bil dejaven tudi na drugih področjih. Že od mladih let je bil aktiven v glasbenih krogih. Po srednji šoli se je posvetil zborovskemu petju in še danes prepeva v Moškem pevskem zboru Dragotin Kette. Bil je dolgoletni predsednik Društva za krajevno zgodovino in kulturo Ilirska Bistrica, obenem pa tudi pobudnik za organizacijo večerov “Bistričani Bistričanom”, kjer so v Knjižnici Makse Samsa predstavljali uspešne in znane rojake iz občine.

Na pogovornem večeru smo se pogovarjali o njegovi bogati novinarski karieri, njegovih izkušnjah, pa tudi o pomenu lokalnega novinarstva za skupnost. Danijel Cek se je zahvalil za njegov bogat doprinos, za vse kar je naredil za Ilirsko Bistrico ter za njegov prispevek v novinarstvu, bil je namreč tudi odličen mentor in kolega. 

Večer smo obogatili tudi s kulturnim programom, v katerem je nastopila moška pevska skupina Sušec, pridružil pa se jim je tudi Tomo.

Večer je bil zanimiv in poučen, poln lepih spominov in tudi smeha. Zahvaljujemo se gospodu Tomu Šajnu za njegovo sodelovanje ter vsem obiskovalcem, ki so se udeležili tega dogodka. Seveda se je tudi Tomo na koncu dogodka zahvalil vsem obiskovalcem, saj jih je bil zelo vesel ter vse pozval naj berejo Primorske novice.