Minka Gantar v Knjižnici Makse Samsa

KAJ SE ZGODI, KO IMAJO MOŠKI HORMONI ŽUR?

Maj predstavlja enega najlepših mesecev. To je čas, ko narava cveti, dnevi so daljši in toplejši, kulturno dogajanje pa je v polnem zamahu. V Knjižnici Makse Samsa smo 23. maja  za obiskovalke in obiskovalce pripravili literarni večer, katerega gostja je bila Škofjeločanka Minka Gantar, ki je pred dobrim letom postala Primorka. Navzoče je uvodoma pozdravila Tadeja Raspor, ki je tudi predstavila pisateljico. V naši knjižnici smo jo gostili že leta 2017, ko nam je predstavila svojo knjigo Ko imajo hormoni žur. Tokrat je spregovorila o svoji najnovejši knjigi Ko imajo moški hormoni žur.

Knjigo, ki se poglobi v moško psiho in hormonske spremembe, kako te vplivajo na njihovo vedenje in čustvovanje je avtorica predstavila na humoren in dostopen način. Z obiskovalci je delila številne anekdote in osebne izkušnje, ki so jo navdihnile pri pisanju knjige. Navzočim je razložila kompleksne procese, ki jih pogosto spremljajo številne napačne predstave in stereotipi.

V novi knjigi opisuje, kako naj moški prepozna svoje rane in jih pozdravi ter kaj vse mora vedeti o svojih hormonih, da se postavi spet v svojo moč. Zgodbo začenja s prispodobo Kralja Matjaža. Legenda pravi, da ko se mu bo brada devetkrat ovila okoli kamnite mize, se bo slovenski kralj prebudil. Z njim pa spi tudi njegova kraljica Alenčica. Pisateljica pravi, da je skupaj s kraljem Matjažem slovenski duh zaspal v celem narodu. Prepričanja, da smo majhni, nemočni in nebogljeni, so se pogreznila na dno duše slovenskega človeka. Duh kraljic Alenčic, ki so prispodoba za slovensko žensko se že prebuja, duh slovenskega Kralja Matjaža pa je tik pred tem, da se prebudi. Nekaj slovenskih moških je že močno prebujenih, se pa zavest drami v vsakem posamezniku drugače. Ob tem morajo ženske vedeti, kako pomagati pri prebujenju, saj to pripomore k boljšemu razumevanju in podpiranju drug drugega v odnosih. Gantarjeva je izpostavila, da je knjiga nastala kot odgovor na pogoste napačne predstave o moških, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju.

Pisateljica je s svojo prisrčnostjo in iskrenostjo navdušila prisotne in jim ponudila dragocen vpogled v svet moških hormonov in človeških odnosov. S svojim delom, ki pomaga graditi mostove razumevanja med ljudmi je obogatila tudi slovensko literaturo, obiskovalci pa so domov odšli polni novih spoznanj in nasvetov.