Bralni metulj

V letu 2022 smo naši počitniški bralni znački dali novo preobleko. Bralni črv se je preobrazil v “Bralnega metulja”.

Mlade bralce vabimo, da poletne počitnice preživijo v družbi BRALNEGA METULJA, ki pridno leta med knjižnimi policami v Knjižnici Makse Samsa in otrokom pomaga izbrati najboljše knjige.

BRALNI METULJ je poletna bralna značka, namenjena otrokom od 4. do 15. leta starosti. Metulj simbolizira svobodo, raziskovanje in lepoto, ki jih knjige in branje le teh prinaša v naša življenja. S počitniško bralno značko se knjižničarke trudimo spodbujati in širiti veselje do branja. Pesnik Tone Pavček je rekel: “Če ne bomo brali, nas bo pobralo!”

Za dodatno motivacijo smo poskrbeli tako, da bo osnovnošolcem z opravljeno počitniško bralno značko Bralni metulj, priznana ena knjiga pri šolski bralni znački.

Bralni list 2024

Počitniška bralna značka poteka med poletnimi počitnicami, začne se 1. julija in zaključi 31. avgusta. Udeleženci svojo pustolovščino začnete tako, da v knjižnici prejmete prijavnico z bralnim dnevnikom in navodili. Prebrati morate najmanj 5 knjig po lastni izbiri in zbrati 5 bralnih metuljev – štampiljk. Vsebina knjige mora biti primerna starosti otroka. Bralne metulje, štampiljke, sodelujoči dobijo z obnovo prebrane knjige, z ilustracijo, z izdelkom iz papirja, gline, kamenčkov … ali pa preprosto napišejo pesem oz. kratko zgodbo, lahko tudi strip na temo prebrane knjige.

Vsi otroci, ki uspešno zaključijo Bralnega metulja in v knjižnici oddajo izpolnjeno prijavnico, prejmejo priznanje in nagrado. Na prijavnici je tudi metulj – pobarvanka, katerega lahko pobarvate, okrasite in prinesete v knjižnico, kjer bo delal družbo ostalim bralnim metuljem.

V septembru pripravimo razstavo izdelkov sodelujočih otrok in slavnostno podelitev priznanj in nagrad.

Z veseljem pričakujemo na spodnjih slikah vaše izdelke.