Predavanje o Tonetu Kralju

Knjižnica Makse Samsa in Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije vabita na predavanje z naslovom: Tone Kralj – Simbolika in pripoved slike Panem et circenses, ki bo v četrtek, 11. januarja 2024, ob 18. uri, v knjižnici.

O Tonetu Kralju, slovenskem slikarju, ki je v naših krajih poznan predvsem po stenskih poslikavah cerkva, bo predavala kustosinja Tina Fortič Jakopič.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije je v letu 2023 pripravil razstavo Kruha in iger, zgoščen pregled del Toneta Kralja, ki so nastala med drugo svetovno vojno, ob tem pa je bila na razstavi podrobneje predstavljena tudi dvostransko poslikana slika Streljanje talcev /Panem et circenses. Na predavanju boste izvedeli, kako je potekalo raziskovanje tega specifičnega dela, ob tem pa bo predstavljena tudi zgoščena vsebina dvostranske slike, polna simbolov in neposrednih kritik medvojnega dogajanja, ki predstavljajo jasen in pronicljiv komentar umetnika.

Tina Fortič Jakopič je zaposlena kot kustosinja v Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije, kjer skrbi za muzejsko likovno zbirko. Je soavtorica razstave Kruha in iher, Slikarstvo Toneta Kralja 1941-1945.