Rapalska meja – meja na razvodnici

Park Škocjanske jame in Knjižnica Makse Samsa vas po dveh letih z veseljem ponovno VABITA na predavanje, tokrat z naslovom RAPALSKA MEJA – MEJA NA RAZVODNICI.

Predavanje bo v četrtek, 31. marca 2022, ob 18. uri v Knjižnici Makse Samsa.

 

Gostili bomo Dušana Škodiča, planinskega publicista, člana uredniškega odbora Planinskega vestnika, raziskovalca planinske zgodovine, tudi zgodovine rapalske meje, in avtorja planinsko-zgodovinskega vodnika Meja na razvodnici, Ob stoletnici podpisa rapalske pogodbe 1920-2020, o kateri je sam zapisal:

“Pred stoletjem je za betonskimi mejniki ostala tretjina današnjega ozemlja Slovenije in našega prebivalstva. O rapalski meji povojne generacije nismo vedele veliko in na terenu jo je prerasla podrast. Predvsem tisti, ki hodimo v gore, smo občasno naleteli na kakšen mejnik, ki nas je spomnil na mejo, ki je bila prava gorska meja, čeprav prečka globoke doline. Povprečna nadmorska višina vseh 61 glavnih mejnikov je namreč več kot 1300 m.

Obisk lokacij vseh glavnih mejnikov je le planinski del tega vodnika. Večina vsebine je namenjena temu, da na terenu podoživimo zgodovino nekdanjih obmejnih krajev ter z novimi spoznanji in s pomočjo arhivskih fotografij gledamo na posledice meje, ki se nam kažejo v materialni zapuščini.”