Razstava VAZ in različni vzhodnoazijski predmeti z našega območja

V Knjižnici Makse Samsa si lahko ogledate potujočo razstavo VAZ Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji, ki je nastala v okviru istoimenskega raziskovalnega projekta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Slovenskega etnografskega muzeja, ki prvič na nacionalni ravni povezuje vse vzhodnoazijsko gradivo, ki se nahaja v različnih slovenskih muzejih in institucijah. Pri projektu sodelujejo tudi Pokrajinski muzej Celje, Narodni muzej Slovenije in Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran.

Dr. Klara Hrvatin, članica projekta VAZ, nam je na otvoritvi razstave predstavila dosedanje aktivnosti, cilje projekta ter sodelovanje pri zbiranju vzhodnoazijskih predmetov in ustnih virov na območju Ilirske Bistrice, ki je nastalo z nadobudnimi članicami študijskega programa Kultura Japonske Društva UTŽO Il. Bistrica. V kulturnem programu je nastopila japonska glasbenica in umetnica Nagisa Moritoki Škof, ki nam je večer obarvala z glasbo instrumenta sanshin.

Na ogled so tudi vzhodnoazijski predmeti (skodelice, čajniki, krožniki …), ki jih razstavljajo članice študijskega programa Kultura Japonske Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica.