VAZ Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji

Oddelek za azijske študije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica in Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, vas vabimo na razstavo in predstavitev projekta VAZ Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji,
ki bo v četrtek, 28. aprila 2022, ob 19. uri, v Knjižnici Makse Samsa.

Gostili bomo dr. Klaro Hrvatin, ki nam bo kot članica projekta VAZ predstavila dosedanje aktivnosti, cilje projekta ter sodelovanje pri zbiranju vzhodnoazijskih predmetov in ustnih virov na območju Ilirske Bistrice, ki je nastalo z nadobudnimi članicami študijskega programa Kultura Japonske Društva UTŽO Il. Bistrica.

Posebna gostja dogodka bo japonska glasbenica in umetnica Nagisa Moritoki Škof, ki nam bo večer obarvala z glasbo instrumenta sanshin.

Razstava VAZ je nastala v okviru istoimenskega triletnega raziskovalnega projekta Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Znanstveno-raziskovalnega središča Koper in Slovenskega etnografskega muzeja, ki prvič na nacionalni ravni povezuje vse vzhodnoazijsko gradivo, ki se nahaja v različnih slovenskih muzejih in institucijah. Pri projektu sodelujejo tudi Pokrajinski muzej Celje, Narodni muzej Slovenije in Pomorski muzej »Sergej Mašera« Piran.

Klara Hrvatin, doktorica humanističnih znanosti univerze v Osaki, dela kot lektorica in docentka na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Deset let študija na Japonskem ji je omogočilo globji vpogled in razumevanje japonske kulture. Področja njenega raziskovalnega zanimanja vključujejo japonsko glasbo in glasbeno estetiko, japonska povojna umetniška gibanja, medkulturne raziskave na področjih glasbe, etnomuzikologije, kulturne zgodovine in umetnosti. Trenutno aktivno sodeluje pri projektu Vzhodnoazijske zbirke v Sloveniji in mednarodnem projektu Raziskava o glasbi in obredih v vzhodnoevropskih državah.

Razstava VAZ in ostalih vzhodnoazijskih predmetov z našega območja je na ogled od 26. aprila do 12. maja 2022.

Vabljeni k ogledu.