Ženska spominska obeležja v občini Ilirska Bistrica

Knjižnica Makse Samsa vabi na predavanje Aneje Rože z naslovom Ženska spominska obeležja v občini Ilirska Bistrica, ki bo v četrtek, 21. marca 2024, ob 18. uri, v knjižnici.

Raziskava Ženska spominska obeležja v občini Ilirska Bistrica je nastala kot odgovor na prošnjo Združenja ONA VE oktobra 2023 po številu in imenu spominskih obeležij v slovenskih občinah z namenom pregleda in izboljšanja razmerja med številom moških in ženskih spominskih obeležij po vseh slovenskih občinah. Na predavanju si bomo ogledali vlogo spominskih obeležij, dojemanje žensk skozi čas ter si pogledali pobližje ženska spominska obeležja na ozemlju današnje občine Ilirske Bistrica.

Aneja Rože, magistrica zgodovine, je zaposlena na Občini Ilirska Bistrica. Diplomirala je iz zgodovine in umetnostne zgodovine. Po zaključenem magistrskem študiju zgodovine je opravila izpit za kustosa. Med pripravništvom za kustosinjo je začela raziskovati zgodovino preskrbe z vodo na Krasu, pri čemer se osredotoča na 19. stoletje. Svoje izsledke je predstavila v slovenskih znanstvenih revijah in ozaveščala lokalno prebivalstvo. Nedavno je začela raziskovati tudi spominska obeležja, pri čemer se na Ilirskobistriškem trenutno osredotoča predvsem na Dragotina Ketteja in na ureditev Kettejeve poti. Izpostaviti velja njeno razstavo V objemu strupenih hlapov: plinski napad v 12. soški bitki.