Znani Bistričani – novinar Tomo Šajn

Knjižnica Makse Samsa vabi na pogovorni večer v okviru projekta Znani Bistričani, v četrtek, 9. maja 2024, ob 19. uri v knjižnico.

Naš gost bo upokojeni novinar Tomo Šajn. Pogovor z njim bo vodil njegov stanovski kolega, novinar Danijel Cek.

V kulturnem programu bo nastopila moška pevska skupina Sušec.

 

Tomo Šajn, znan in cenjen novinar ter dejaven član lokalne skupnosti, se je rodil 16. aprila 1946 in živi v Ilirski Bistrici. Po poklicu je zgodovinar in sociolog. Svojo kariero je začel v šolstvu kot učitelj in ravnatelj, nato pa se je preusmeril v novinarstvo kot dopisnik za Primorske novice in Radio Koper. S svojimi prispevki je osvetljeval zgodbe običajnih ljudi iz Brkinov, Bistriškega, Pivškega in širše regije. Postal je prvi poklicni novinar v Ilirski Bistrici, kjer je bil prisoten na skoraj vsakem dogodku. Leta 1997 je prejel Tomšičevo nagrado za izjemne novinarske dosežke.

Poleg novinarstva je bil dejaven tudi na drugih področjih. Od mladih let je aktiven v glasbenih krogih. Po srednji šoli se je posvetil zborovskemu petju in še danes prepeva v Moškem pevskem zboru Dragotin Kette. Bil je dolgoletni predsednik Društva za krajevno zgodovino in kulturo Ilirska Bistrica obenem tudi pobudnik za organizacijo večerov “Bistričani Bistričanom”, kjer smo v Knjižnici Makse Samsa predstavljali uspešne in znane rojake iz občine.