Igroteka

V knjižnici smo v letu 2014 obogatili zalogo knjižničnega gradiva z nakupom igrač. Na mladinskem oddelku smo odprli Igroteko, ki je namenjena vsem starostnim skupinam za učenje, zabavo in druženje. V igralnih kotičkih, opremljenih z igračami, ki niso na voljo za izposojo, smo našim uporabnikom omogočili prosto igranje z njimi v knjižnici.

Igroteka se kot dejavnost opira na spoznanje, da je igra sestavni del otroštva, ki otroku omogoča razvoj različnih sposobnosti, emocij, osebnostnih lastnosti, moralnih vrednot, ter spodbuja razvoj domišljije in omogoča pridobivanje različnih izkušenj.

Vse naše igrače imajo mednarodno oznake CE za varno igračo in oznako za okolju prijazno igračo. Našim uporabnikom želimo ponuditi »dobro igračo«, ki je lepo oblikovana in vodi v ustvarjalno in domišljijsko igro. Varna igrača pomeni, da so varni tudi posamezni deli iz katerih je sestavljena igrača, da nima ostrih robov in ni toksična.

Po pedagoški klasifikaciji so igrače glede na njihovo osnovno funkcijo in namen razvrščene na motorične, ljubkovalne, senzorične, družabne, izobraževalne, posnemovalne, konstrukcijske, terapevtske in priložnostne igrače .

 

 

Lepo vabimo mlade mamice in očke ali pa dedke in babice, da svoje otroke skozi igro popeljejo v čudoviti svet domišljije.

Za malo večje otroke in osnovnošolce smo pripravili pester izbor družabnih iger, s katerimi si lahko popestrijo prosti čas. Seveda pa so vabljeni k igranju iger tudi odrasli, da si odpočijejo od prehitrega vsakdanjika in da mogoče prenesejo svoje znanje igranja iger (npr. šah) na mlajše.

 

V mesecu juliju 2015 je knjižnica pričela z novo dejavnostjo, izposojo igrač na dom. Z izposojo igrač želimo našim najmlajšim, kot tudi starejšim uporabnikom omogočiti dostop do različnih kvalitetnih in zanimivih igrač, ki ustrezajo njihovi starosti in interesom. Starše spodbujamo k druženju z otroki in skupnemu igranju, otroke pa želimo navaditi na izposojanje in uporabo skupnih dobrin in obenem vzgajati za odgovornost do izposojenega gradiva.